Otomobillerin yaşı yükseldikçe marka model ayrımı gözetmeksizin farlar giderek sararmakta, puslu ve bulanık bir görünün kazanmaktadır. Sararmış ve bulanık farlar, yenilenmedikçe veya temizlenmedikçe, güvenli sürüş için tehlike oluşturacaktır. Bulanık ve saramış farlarla gece görüş kalitesinin zaman zaman %50 oranında düştüğünü unutmamalıyız. Sisli, puslu veya yağışlı havalarda bir de farlarınızın durumu kötüleşmiş ise görüş kalitesinin ne kadar düştüğünü tüm sürücüler bilir. Bu nedenle, oto farları ve stop lambaları uzun yıllar sonrasında mutlaka değiştirilmeli veya profesyonel firmalara temizletilmelidir. Ancak, yeni araçlarda oto farları o kadar gösterişli yapılmaktadır ki, far değiştirmeye kalktığınızda astronomik rakamlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Bu durumda yapılması gereken, 3-4 yılda bir araç farlarınızı düzenli temizletmek olmalıdır. Bu işlem gözünüzde büyütmeye gerek kalmadan yaklaşık bir saat içerisinde tamamlanmakta ve oto farlarınız ilk günkü görünüm ve performansına kavuşmaktadır. Far temizleme profesyonel yapıldığında uzun zaman almamaktadır.
Oto farları neden sararır ve puslu bir görünüm alır?
– Temeli plastik olan oto far camları, ne kadar kaliteli ve özel olursa olsun zaman içerisinde güneşten gelen ultraviyole ışınların etkisiyle reaksiyona girerek sararacaktır. Bu durum fazla güneşli ve sıcak olan güney illerimizde daha geçerlidir. Ne yaparsanız yapın geçen yıllar içerisinde oto farlarınızın iç ve dış yüzeylerinde ince bir sarı tabaka oluşacak ve profesyonel olarak temizlenmedikçe bu görüntü her geçen gün artarak devam edecektir. Farlarınızın dış yüzeyini kendi imkanlarınızla temizleseniz dahi, iç yüzeylerine ulaşamayacaksınız. Far temizlemeişinin uzmanı personel tarafından yapılmalıdır.
– Sürüş esnasında havada uçuşan toz zerrecikleri, önde giden bir yük aracından dökülen taş, kum ve çakıl parçaları, stabilize yollarda öndeki aracın kaldırdığı ince toz zerrecikleri, sert havalarda yağan ince dolu ve yağmur; yüksek süratlerde ön farlarınızın zaman içerisinde çizilerek bulanıklaşmasına, mat bir görünüm kazanmasına sebep olacaktır. Uzun yol yaptıktan sonra hiç aracınızın ön farlarına yapışan sinek, böcek, kir ve toz zerrelerini kontrol ettiniz mi? Ne kadar kaliteli ve özel malzemeden yapılmış olursa olsun, oto far camları plastik özlüdür ve yumuşak olmaları nedeniyle bir süre sonra çizilmeye ve yıpranmaya açıktır. Aracınızı kullandığınız sürece, yüksek süratlerde far camlarınız sürekli doğal törpülenmeye ve yıpranmayla karşı karşıya kalmaktadır.
– Oto farları yağışlı havalarda su geçirmez şekilde tasarlanmış olmalarına rağmen, yoğun yağış sonrası çoğu marka-model araç farları içerisinde su bazlı bulanıklık ve yoğunlaşma olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Hava düzelip sıcaklaştıkça, bu su buharı ve yoğunlaşma ortadan kalkmakla birlikte, her buharlaşma sonrası kalan kalkerli kalıntı ve tortu zaman içerisinde far iç yüzeylerinde puslu görünüme yol açan bir tabaka oluşturacaktır. Bu tabakayı kendi imkanlarınızla, özel ilaçlar ve solventler kullanmadan sizin temizlemeniz imkansızdır. Mutlaka profesyonel far temizleme gerekecektir.
– Araç farlarınızın uzun gece yolculuklarında ne kadar ısındığını fark ettiniz mi? Far kutluarı içerisinde oluşan bu sıcaklık, zaman içerisinde plastik alaşımlı far camlarınızın içinde ince bir film tabakası şeklinde erimeye yol açarak sararmış bir görüntüye dönüştüğünü izlemişsinizdir. Erimiş ve kavrulmuş bu sarı tabaka da profesyonel far temizliği sırasında yok edilebiliyor.
– Far temizleme amacıyla piyasada satılan kendin yap ürünleri, farların dışarıdan temizlenmesine bir miktar katkı yapmakla birlikte, bu ürünlerin ucuz ve kalitesiz olanlarının, içerdiği asit ve amonyak nedeniyle orta ve uzun vadede oto farlarınızın daha da sararmasına neden olacağını unutmayın. Oto far temizleme ürünleriyle farlarınızın temizliğini sadece dışarıdan yapabilirsiniz ve kalitesiz ürün kullanmanız durumunda far yüzeylerine kalıcı hasar verebilirsiniz. Bu ürünlerin ithal ve kaliteli olanlarının da oldukça pahalı olduğunu unutmayın. Evin önünde fırça, zımpara, bez, uğraşma ile solüsyonların ellerinize verdiği zehirli madde zararı da cabası… Unutmayın bu ürünlerin iyi ve kaliteli olanları da oldukça pahalı.
– Polikarbon gözenekli far camları üzerinde zamanla oksidasyon kaçınılmazdır. Yani aracınızı kullanmayıp, kapalı otoparkta bıraksanız bile far plastik yüzeyleri doğada bulunan oksijenle reaksiyona girerek oksidasyona maruz kalacak ve matlaşacak ve far temizlemeye ihtiyaç duyacaktır.
– Diş macunu ve diş fırçasıyla oto far temizlemeye çalışmak ise boşuna emek sarfiyatıdır. Deneyin, çok az bir miktarda bir dış temizlik sağlayabilirsiniz. Ancak biz farlarınızın, pırıl pırıl ve ilk günkü gibi olmasından bahsediyoruz. (Kabartma tozu, sirke, arap sabunu, balmumu gibi ürünleri hiç denemeyin 🙂
Bu nedenlerden dolayı PROFESYONEL FAR TEMİZLİĞİ yaptırmalısınız!